Operatie

Operatie darmkanker

Waarom een dikke darm operatie?

Bij darmkanker zijn twee soorten afwijkingen mogelijk van de dikke darm waarvoor een operatie nodig kan zijn: ontstekingen en gezwellen.

 

 

Ontsteking bij darmkanker

Bij ontstekingen hangt het van de ernst en de soort van ontsteking af welke operatie nodig is.

 

 

Gezwel bij darmkanker

Een gezwel kan goedaardig of kwaadaardig zijn. Bij een gezwel is de soort van operatie vooral afhankelijk van de aard van het gezwel en de plaats waar deze zich bevindt in de dikke darm . Naast deze aandoeningen zijn er ook nog andere zeldzame afwijkingen, waarvoor een dikke darm operatie nodig kan zijn.

 

 

Klachten bij darmkanker

De klachten die bij afwijkingen aan de dikke darm optreden, zijn sterk afhankelijk van de aard en de plaats van de afwijking. Mede daardoor is het klachtenpatroon zo wisselend. Klachten die kunnen optreden zijn onder andere: bloedarmoede, veranderingen in de regelmaat van de stoelgang, verstoppingen of afwisselend verstopping en dan weer diarree, bloed of slijm bij de ontlasting, het gevoel ontlasting te moeten krijgen terwijl er niets of niet veel komt.

 

Soorten darmoperaties

Er zijn veel soorten dikke darm operaties mogelijk aan de dikke darm. De chirurg zal met u bespreken welke operatie bij u zal worden uitgevoerd. Soms is het nodig bij een dikke darm operatie een stoma (darmuitgang op de buik) aan te leggen. Dit stoma kan tijdelijk of blijvend zijn.

 

Kijkbuisoperatie bij darmkanker

Kijkbuisoperatie

Tegenwoordig wordt bij darmkanker meestal een kijkbuisoperatie verricht, de laparoscopie. Via een kleine snee wordt met een buis naar de darm gekeken. De kijkbuis of ‘scoop’ bevat lichtgeleidingsvezels en lenzen en wordt aangesloten op een camera, die verbonden is met een Tv-monitor. Zo ziet en controleert de chirurg zijn handelingen op het Tv-scherm.

 

Open buikoperatie bij darmkanker

Soms wordt de “open methode” toegepast, de laparotomie. Via een horizontale of verticale snee in de buik wordt de buikwand en het buikvlies geopend.