Stomapoli Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk_1

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang voor ontlasting of urine. Een darmstoma is een kunstmatige opening van de darm die vastgehecht wordt in de huid van de buikwand.

 

Stoma bij darmkanker

Een stoma wordt aangelegd wanneer de ontlasting het lichaam niet langs de natuurlijke weg kan verlaten. Ook kan een stoma nodig zijn om een deel van de darm rust te geven. Onder normale omstandigheden is het mogelijk de ontlasting op te houden dankzij de kringspier van de anus. Met een stoma kan dat niet meer. De ontlasting die het stoma verlaat, moet worden opgevangen. Daar zijn speciale opvangmaterialen voor en methoden om het opvangen van de ontlasting te regelen.

 

Bij darmkanker kan een stoma:

 

  • aangelegd worden op de dunne darm (ileostoma) of op de dikke darm (colostoma). Lees meer over de plaats van het stoma.
  • tijdelijk of blijvend zijn. Een tijdelijk stoma wordt bijvoorbeeld aangelegd om een darmdeel rust te geven, een blijvend stoma wordt aangelegd bijvoorbeeld wanneer de hele dikke darm verwijderd wordt.
  • eindstandig zijn of dubbelloops. Een eindstandig stoma heeft één opening, een dubbelloops stoma heeft twee openingen naast elkaar. Uit de ene opening komt de ontlasting, uit de andere alleen slijm (afkomstig van het slijmvlies van de darm). Een tijdelijk stoma is vaak dubbelloops.

 

Een deel van de darm wordt uitgeschakeld als er tijdelijk of blijvend geen ontlasting meer langs kan. Maar dat darmdeel kan nog wel ‘ontlasting’ produceren. Het slijmvlies in dat darmdeel blijft namelijk slijm vormen. 

 

 

Meer informatie over darmkanker en Darmkankercentrum Harderwijk.