Bevolkingsonderzoek darmkanker

Landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker

In Nederland krijgen ieder jaar 12.000 mensen te horen dat zij darmkanker hebben. Wanneer darmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, zijn de kansen op genezing groter. Daarom is in 2014 het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker van start gegaan. 

 

 

Vroeg ontdekking en behandeling van darmkanker

Met het bevolkingsonderzoek darmkanker kan darmkanker in een eerder stadium worden ontdekt en behandeld.Het RIVM hoopt met het bevolkingsonderzoek darmkanker zo'n 2400 sterfgevallen aan darmkanker per jaar te kunnen voorkomen. Wanneer we het hebben over darmkanker bedoelen wij dikke darmkanker. Dunne darmkanker is extreem zeldzaam. Het bevolkingsonderzoek Darmkanker is niet gericht op deze zeer zeldzame vorm van darmkanker.  

 

Voor wie is het bevolkingsonderzoek naar darmkanker?

Het bevolkingsonderzoek naar darmkanker is bedoeld voor mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar. Zij ontvangen elke twee jaar een uitnodiging. Omdat het bevolkingsonderzoek naar darmkanker tussen 2013 en 2019 stapsgewijs wordt ingevoerd, kan het zijn dat het nog enkele jaren duurt, voordat u de eerste uitnodiging ontvangt.

  

 

Ziekenhuis St Jansdal gekwalificeerd coloscopiecentrum

Ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk heeft zich officieel gekwalificeerd als ‘Coloscopiecentrum’. Bevolkingsonderzoek Oost heeft Ziekenhuis St Jansdal groen licht gegeven voor het uitvoeren van darmonderzoeken (coloscopieën), die voortkomen uit het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Een uitgebreide audit wees uit dat het St Jansdal voldoet aan alle landelijke toelatingseisen.

 

Meer informatie over het centrum voor Darmonderzoek van Ziekenhuis St Jansdal vindt u op www.bevolkingsonderzoek-darmkanker.nl

 

 

Darmonderzoek in Ziekenhuis St Jansdal?

Heeft u meegedaan aan het landelijke bevolkingsonderzoek naar darmkanker en bent u voor een darmonderzoek (coloscopie) ingedeeld bij een ander ziekenhuis, maar wilt u liever naar Ziekenhuis St Jansdal? Dan vindt u hier meer informatie over hoe u kunt overstappen.