Scopie Bevolkingsonderzoek darmkanker

Diagnose darmkanker

Om de diagnose darmkanker te stellen is meestal een inwendig kijkonderzoek in de dikke darm (coloscopie) nodig. Als tijdens dit darmonderzoek een verdenking op darmkanker ontstaat, wordt er een stukje weefsel weggehaald en voor onderzoek naar de patholoog (weefseldeskundige) gestuurd.

 

 

Centrum voor darmonderzoek

Darmkankercentrum Harderwijk heeft zich officieel gekwalificeerd als ‘Coloscopiecentrum’. Bevolkingsonderzoek Oost heeft Ziekenhuis St Jansdal groen licht gegeven voor het uitvoeren van darmonderzoeken (coloscopieën), die voortkomen uit het landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker. Een uitgebreide audit wees uit dat het St Jansdal voldoet aan alle landelijke toelatingseisen.

 

Meer informatie over het Centrum voor darmonderzoek St Jansdal vindt u op www.bevolkingsonderzoek-darmkanker.nl

 

 

Wel of geen darmkanker?

De informatie uit het darmonderzoek en de uitslag van het weefselonderzoek, zijn belangrijk voor de behandeling. Er wordt aanvullend onderzoek gedaan, voor uitsluiten van ziekte elders in het lichaam en voor een goed beeld van de locatie van de kanker.

 

Behandeling darmkanker

Om een goed behandeladvies te geven, zijn antwoorden op de volgende vragen van belang:

 

  • Wat zijn de uitslagen van de röntgenonderzoeken? 
  • Heeft het stukje weefsel aangetoond dat het kanker is?
  • Zit de kanker in de endeldarm of elders in de dikke darm?

Vóór de start van de behandeling wordt het voorstel besproken in een team van deskundige specialisten van Darmankercentrum Harderwijk, het Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis in Amsterdam en de Radiotherapiegroep in Arnhem. Zodra definitief is vastgesteld welke behandeling nodig is, wordt deze gepland.

 

Meer informatie over de behandelmogelijkheden van darmkanker in Darmkankercentrum Harderwijk.