darmkanker_behandeling_01

Risicofactoren voor darmkanker

Bepaalde factoren kunnen de kans op darmkanker verhogen. Bijvoorbeeld darmpoliepen, darmkanker in de familie, leefstijl, voeding en roken, 

 

Darmpoliepen en darmkanker

Poliepen zijn gezwellen die ontstaan in het slijmvlies van de dikke darm. In principe zijn deze gezwellen goedaardig, maar ze kunnen kwaadaardig worden. Regelmatig onderzoek van de dikke darm, bijvoorbeeld door middel van een endoscopie waarbij de dikke darm van binnen wordt bekeken, is dus belangrijk omdat hiermee de poliep opgespoord en verwijderd kan worden. 

 

Darmkanker en erfelijkheid

Ouders, broers, zussen en kinderen van iemand met darmkanker hebben een grotere kans om darmkanker ook te krijgen. Zeker als deze persoon darmkanker ontwikkelde voor zijn vijftigste levensjaar. HNPCC (Lynch syndroom) is de meest voorkomende erfelijke vorm van dikkedarmkanker. Bij ongeveer vijf procent van alle patiënten wordt dikkedarmkanker veroorzaakt door HNPCC. Dikkedarmkanker ontstaat bij HNPCC-patiënten vaak voor het 50ste levensjaar. Dit is een belangrijk verschil met niet-erfelijke vormen van dikkedarmkanker, die meestal pas op latere leeftijd ontstaan.

 

 

Darmkanker en voeding

De invloed van voeding bij het ontstaan en voorkomen van dikkedarmkanker is nog onduidelijk. Er zijn aanwijzingen dat vooral het eten van veel dierlijke producten (zoals rood vlees) en verbrand of verkoold vlees de kans op darmkanker vergroot. 

 

Rokers hebben een grotere kans op darmkanker dan niet-rokers.

 

De zorgverleners van Darmkankercentrum Harderwijk hebben een aantal tips voor u op een rij gezet waarmee u de kans op darmkanker zo veel mogelijk kunt verkleinen. 

 

  

Darmkanker en lichaamsbeweging

Gebrek aan lichaamsbeweging, wat gepaard kan gaan met overgewicht, verhoogt waarschijnlijk de kans op darmkanker.

 

 

 

Meer informatie over de behandelmogelijkheden van darmkanker in Darmkankercentrum Harderwijk.